Joutsenon liikuntahalli on viimeistelyä vaille valmis

Viiden miljoonan euron liikuntahalli avautuu käyttäjille tammikuussa. Urheilukentän kupeeseen nousevan hallin kylkeen valmistuu katettu ulkokatsomo.
JARMO HÄMÄLÄINEN

JOUTSENO. Pitkään ja hartaasti Joutsenoon odotettu liikuntahalli valmistuu ennen joulunpyhiä. Näin on kunnan liikuntasihteeri Aija Rautiolle vakuutettu, vaikka hallin sisällä liimanhuuruisessa ilmassa johtokasojen ja maalipurkkien keskellä sitä ei heti uskoisikaan.

– Tarkkoja päivämääriä ei voi vielä sanoa siitä, milloin halli avataan käyttäjille, mutta varmaankin tammikuun puolelle se menee, Rautio ennakoi.

Parhaillaan liikuntahallin palloilusaliin tehdään lattiapinnoitetta. Halliin tulee aluepistejoustava polyuretaanipinta, joka Raution mukaan soveltuu mainiosti esimerkiksi salibandyn ja lentopallon ja miksei vaikkapa futsalin pelaamiseen.

– Tennikseen pinta on varmasti liian nopea, ja koripalloilijat suosivat tietysti parkettia, mutta me olemme ajatelleet salin pääasiallista käyttäjäkuntaa. Lisäksi pinnan pitäisi kestää hyvin monipuolista käyttöä ja tällä salillahan on paljon muutakin kuin liikuntakäyttöä, Rautio kertoo.

Hallin palloilusalin katto on 14 metrin korkeudessa, vapaata korkeutta salissa on 11 metriä. Kolmeen osaan väliverhoilla tarvittaessa jaettavan salin pinta-ala on 1 100 neliömetriä (24x46 metriä).

Täysimittainen salibandykenttä (40x20) mahtuu saliin, kun alatason 180 paikan siirtokatsomo poistetaan. Silloin toisen kerroksen kiinteään katsomoon jää tilaa hieman yli 130 hengelle.

Liikuntahallin lattiapohjassa on betonin ja vanerin päällä yhdeksän millin joustava kumikerros. Sen päälle tulee vielä välikerros ja pintamassakerroksia.

– Pinnan teko on tarkkaa työtä, siinä ei paljon ehdi taukoja pitämään, vaan 6–10 tuntia joutuu yhtämittaa tekemään kolmen miehen porukalla, ettei massa kuivu ja jää saumoja, kertoo Joutsenon halliin lattiaa viimeistelevä Jouni Hirsikangas Mattoasennus J Heikkisestä.

Vastaavia pintoja löytyy Hirsikankaan mukaan Suomesta paljon. Ne ovat nykyisin varsin suosittuja koulujen liikuntasaleissa.

Joutsenon liikuntahalliin valmistuu myös 140 neliön kuntosali, joka odottaa vielä latteiden asennusta.
Uudet laitteet on saliin hankittu Aija Raution mukaan niin työikäisten kuin ikäihmisten kuntoilutarpeita ajatellen.
Hallin alakertaan tulee 60 metrin yksiratainen juoksusuora sekä pituus- ja korkeushypyn harjoituspaikka. Heittolajien harjoittelua varten urheilijoille löytyy suoran päästä harjoituspressu.

Liikuntahallin alakertaan heti sisäänkäynnin lähelle tulee 25-paikkainen kahvila, jonka yrittäjäksi on valittu Eija Hassinen.

Liikuntahalli palvelee myös jalkapallon kakkosdivisioonaan nousseen Kultsun kotiotteluja.
Hallin urheilukentän puoleisella seinustalla on 500 katsojan katettu katsomo selostamoineen.

Joutseno-halliksi ristityn liikuntahallin rakentaminen alkoi runsas vuosi sitten syyskuussa. Halli on pysynyt 5,2 miljoonan euron budjetissa.

Seuraava kohde Joutsenon liikuntakeskuksen kokonaisuuden rakentamisessa on keskuskentän ruohon uusiminen.
– Sen jälkeen tarkoitus on rakentaa tekonurmi raviradan nurmen tilalle ja siihen viereen jääkiekon harjoitushalli, Aija Rautio kertoo suunnitelmista, joille on saatu investointipohjaa Lappeenrannan ja Joutsenon yhdistymisneuvotteluista.
Kirjoittaja: Jarmo Hämäläinen
Julkaisupäivä: 21.11.2008
Tallennuspäivä: 06.02.2009