Saku Pesosen tie vei Joutsenosta liigaympyröihin Valkeakoskelle

Kultsun kasvatti taistelee liigapaikasta Hakan perinteikkäässä joukkueessa.
JARMO HÄMÄLÄINENVALKEAKOSKI. Suomalaisen jalkapallon perinteikkäimpiin areenoihin kuuluva Valkeakosken Tehtaan kenttä uinuu rauhallisena paria päivää ennen jalkapalloliigan avausta. Ruoho on vielä peiton alla muhimassa ja kentällä kaikuu vain katsomoremonttia viimeistelevien rakennusmiesten vasaroiden pauke.
– Haka pelaa pari ensimmäistä peliä vieraissa katsomoremontin takia, sitten tulee vieraaksi HJK ja Vallu Popovitsh, silloin varmaan riittää väkeä katsomossa, selvittää FC Hakaan maalivahtiosastoon täksi kaudeksi hankittu 23-vuotias Saku Pesonen.
Neljä vuotta sitten Pesonen torjui palloja kolmosdivisioonassa Joutsenon Pantterien maalilla. Tämän kevään tavoitteena hänellä oli aloittaa kausi FC Hakan maalipuiden välissä, mutta nivusvamma pitää miehen sivussa liiga-avauksesta. Hakan uusiutuneen joukkueen ykkösmaalivahtina liiga-avauksessa on MyPa:sta siirtynyt Janne Korhonen.
– Kun Haka halusi minut tänne, tulin tosissani taistelemaan pelipaikasta Jannen kanssa. Liigacupissa pääsin pelaamaan muutaman kerran ja onnistuinkin mielestäni ihan hyvin. Nyt menee kuitenkin vapun yli, ennen kuin olen täydessä pelikunnossa. Ikävä, että piti sattua nyt, tähän saakka olen oikeastaan säästynyt loukkaantumisilta, Pesonen harmittelee.
Joutsenon raviradan kenttien ja keskuskentän ruoholla maalivahtioppinsa juniorivuosina saanut Saku Pesonen lähti kohti liigaympyröitä, kun pääsi koulun jälkeen Lahden ammattikorkeaan opiskelemaan liikunnanohjaajaksi.
– Ruotsalaisen Ranu oli silloin Pantterien valmentaja ja Ranu otti yhteyttä Kampmanin Harriin, joka valmensi FC Lahtea. Ranulle vaan vielä kiitos siitä avusta, Pesonen sanoo.FC Lahdessa Pesonen oli Michal Slawutan kakkosmaalivahtina.
– Siinä tuli oppivuodet käytyä. Mikeltä sai paljon oppia, mutta ei siinä paljon ollut mahdollisuutta ykkösmaalivahtia syrjäyttää.
Neljä liigaottelua Saku Pesoselle kuitenkin kertyi FC Lahden paidassa. Viime kesänä hänelle avautui sitten mahdollisuus pelata ykköstä FC Hämeenlinnassa.
– Se oli upea tilaisuus. Pääsin pelaamaan paljon. Oli hienoa pelata, kun tiesi, että sai paljon vastuuta ja joukkue luotti.Onnistuneen ykkösen kauden jälkeen myös liigaseurat kiinnostuivat Pesosesta.
– Muutama seura otti yhteyttä ja kävin neuvottelujakin. Hakalta tuli kuitenkin paras tarjous, sillä se tehtiin tavallaan yhdessä Hämeenlinnan kanssa. Jommastakummasta joukkueesta löytyy minulle tällä kaudella joka tapauksessa peliaikaa, kertoo Pesonen, jonka kausi käynnistyy todennäköisesti FC Hämeenlinnan maalilla jossain vaiheessa toukokuuta.
– Minulla on nyt vuoden mittainen sopimus. Katsotaan sitten, mistä löytyy jatkossa pelipaikka. Tarkoitus on pelata vielä pitkään ja mahdollisimman korkealla tasolla. Futismaalivahdinhan pitäisi olla parhaimmillaan päälle kolmekymppisenä.Valkeakoskelle Saku Pesonen muutti asumaan vuodenvaihteessa. Kaupungin jalkapalloelämässä viimeinen vuosi on ollut suurten muutosten aikaa.
Viime vuonna melkoisessa myllerryksessä ollut Haka sai uudeksi rahoittajaksi ravintoloitsija Sedu Koskisen ja pelaajisto on myös seurassa vaihtunut vahvasti.
– Sedu on tiiviisti yhteydessä joukkueeseen. Hän on sanonut, ettei halua puuttua valmennukseen, mutta haluaa olla jatkuvasti selvillä siitä, mitä joukkueessa tapahtuu ja miten pelaajilla menee.
Hakan valmentajana on ex-maajoukkuemaalivahti Olli Huttunen, joka on myös maajoukkueen maalivahtivalmentaja.
– Olen hieman yllättynyt siitä, että Oka ei oikeastaan puutu meillä maalivahtien harjoitteluun ollenkaan, vaan antaa maalivahtivalmentajan hoitaa sen. Ehkä hänellä on sitten riittävästi tehtävää koko joukkueen asioiden miettimisessä, Saku Pesonen pohtii.FC Lahti on Saku Pesoselle nyt entinen seura, mutta loppuviikon uutinen Jari Litmasen jatkosopimuksesta toi viime kauden heti mieleen.
– Kun Litti tuli viime kesänä Lahden harjoituksiin, harjoitusten taso nousi välittömästi. Kaikki halusivat heti tehdä asiat paremmin, kun Littikin oli paikalla.
– Litti teki harjoituksissa joitakin aivan uskomattomia temppuja, ei niissä enää maalivahtina tiennyt, miten siinä yrittäisi palloa torjua.
KUVATEKSTI

JARMO HÄMÄLÄINEN

Saku Pesonen uskoo Hakan taistelevan tällä kaudella mitaleista, vaikka joukkue on kokenut suuria muutoksia.Saku Pesonen

23-vuotias jalkapallomaalivahti

187-senttinen

Seurat Kultsu, LAUTP, Pantterit, FC Lahti, FC Hämeenlinna, FC Haka

Opiskellut Lahden ammattikorkeakoulussa liikunnanohjaksi, opinnot viimeistelyä vaille valmiit
Kirjoittaja: Jarmo Hämäläinen
Julkaisupäivä: 18.04.2009
Tallennuspäivä: 02.05.2009