Taikinamäen koululla kohtalonhetket

Bändikoulu odottaa jännityksellä, saako se pitää tilansa, joille ei korvaavia ole löytyä.
ANNE KOTIHARJU
Lappeenrannan Koulukadulla Musiikkiopiston edessä sijaitsevan Taikinamäen koulun kohtalo ratkeaa pian. Tekninen lautakunta päätti keskiviikkona esittää lausuntonaan kaupunginhallitukselle, että koulurakennus pyritään ensisijaisesti myymään pois siirrettäväksi ja kunnostettavaksi. Jos ostajaa ei löydy, pitäisi vanha koulu purkaa.
Asiasta äänestettiin, jolloin teknisen johtajan esitys voitti.
Kaupunginhallitus tekee asiasta lopullisen päätöksen ilmeisesti vielä tämän vuoden puolella.
Etelä-Karjalan museo on toivonut Taikinamäen koulun säilyttämistä ja kunnostamista. Rakennus pääsi myös kaupungin virkamiehistä kootun työryhmän säilytettävien rakennusten peruskorjauslistalle hännänhuipuksi. Ryhmä ei kuitenkaan ottanut kantaa säilyttämiseen, vaan päätti jättää asian kaupunginhallituksen huomaan.
Taikinamäen vuonna 1917 valmistunut koulu löytyy kaupungin vuonna 1984 julkaisemasta teoksesta Lappeenrannan merkittävät rakennukset. Koulun piirsi K.L. Nieminen. Samasta teoksessa esitellään myös samassa pihapiirissä oleva 1800-luvulta peräisin oleva Lappeen pitäjän ensimmäinen kansakoulu.

Vuokrasopimus
toukokuun loppuun

Taikinamäen koulun tiloissa on ollut jo seitsemän vuotta vuokralaisena Bändikoulu, jolle ei ole tiedossa uusia korvaavia tiloja. Vuokrasopimus on voimassa ensi toukokuun loppuun.
Leena Talasmo Bändikoulusta toteaa, että tehtiin Taikinamäen koululle mitä tahansa, joutuvat he joka tapauksessa jättämään koulun vähintäänkin tehtävän remontin ajaksi. Bändikoulu jatkaisi mielellään nykyisissä hyviksi havaituissa tiloissaan.
­·Ei ole tällä hetkellä minkäänlaista tietoa siitä, mihin koulu suuntaisi. Kaikki on auki. Odotamme, että tilakysymys ratkeaisi viimeistään TAIKO-projektin tilakysymyksen yhteydessä.
Talasmo sanoo, että bändikoululaiset ovat tottuneet vaatimattomiin olosuhteisiin Koulukadulla. Kesällä bändikoulu toimii lähinnä järjestämällä leirejä. Jos teknisen lautakunnan esitys toteutuu, pitäisi syksyksi olla tiedossa uudet tilat.
­·Kaupunki tukee bändikouluprojektia. Toivottavasti asiaa viedään rauhallisesti eteenpäin niin, että vuokra-aikaa venytettäisiin siiheksi, ettemme joutuisi taivasalle. Jäämme nyt jännittämään.

TAIKO-projektille
sopisi urheilutalo

TAIKO-projekti on etsinyt Lappeenrannan Bändikoululle, Sirkus Tuikulle ja Teatteri Peränurkalle yhteisiä tiloja. Kaupungin talo-osasto vielä selvitti, josko TAIKO-projektin ja Lappeenrannan Steinerkoulun tilaongelmat voitaisiin ratkaista yhteisillä tiloilla. Ponnistelut eivät ole kaupunginarkkitehti Seppo Ahon mukaan tuottaneet tulosta.
­·Ei ole löytynyt ainakaan kaupungin omistamia tiloja. Jos bändikoululle taas pelkästään etsii tiloja, on otettava huomioon, ettei mikä tahansa kerrostalo sovi. Kyllä tämä on nyt hyvin tiukka paikka, arvelee Aho.
Leila Väisänen TAIKO-projektista huokaa tilaongelman tuntuvan aina vain vaikeammin ratkaistavalta. Tila toisensa jälkeen on käyty katsomassa ja käyttömahdollisuudet selvitetty.
­·Edelleen ainoa vaihtoehto tuntuisi olevan Linnoituksen Urheilutalo, joka sopisi meille erinomaisesti. Sen lisäksi, että tuo korkea tila on meille vallan mainio, tarjoaisi Linnoitus kuvataidekouluineen ja balettiopistoineen hienot toimintapuitteet. Linnoituksessa toteutuisi loistava campus-ajatus toisia tukevine toimintoineen.
ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Kaksi vanhaa. Taikinamäen koulun takana häämöttää samassa pihapiirissä Lappeen vanha kansakoulu.

Taikinamäen koulu
¤·Hirsirakenteinen jugendtyylinen koulurakennus vuodelta 1917.
¤·Rakennus on tyydyttävässä, kuitenkin vesikatteen osalta huonossa kunnossa.
¤·Nykyisellään muun muassa WC-tilat puuttuvat.
¤·Mahdollinen käyttö jatkossa edellyttää täysimittaista peruskorjausta.
¤·Rakennuksen huoneistoala on 322 neliötä.
¤·Nykyisen asemakaavan mukaan rakennus purettaisiin ja tilalle tulisi muun muassa musiikkiopiston toivomia pysäköintipaikkoja.
¤·Jos rakennusta ei myydä siirrettäväksi tai päätetä purkaa, se sopisi musiikin ja taiteen opetukseen sekä harrastus- ja näyttelytilaksi.
¤·Korjauskustannukset olisivat 638 000 euroa.
Lähde: Säilytettävien rakennusten peruskorjausjärjestys ja vastainen käyttö -työryhmän raportti.

Vaihtoehdot
¤·Rakennus säilytetään ja peruskorjataan.
¤·Rakennus myydään velvoitteella peruskorjata rakennus.
¤·Rakennus myydään velvoitteella siirtää se uudelleen rakennettuna sopivampaan ympäristöön entistä rakennustapaa kunnioittaen.
¤·Rakennus puretaan.
Kirjoittaja: Anne Kotiharju
Julkaisupäivä: 27.11.2003
Tallennuspäivä: 01.12.2003