Tekonurmiin varttia vaille miljoona

Lappeenrantaan asennetaan kesä-heinäkuussa kolme uutta jalkapallon tekonurmea. Amiksen nurmen uusiminen sekä Lauritsalan ja Joutsenon tekonurmi maksavat yhteensä 737 000 euroa.
Jarmo Hämäläinen
LAPPEENRANTA.Jalkapallon harjoitusolosuhteita kohennetaan Lappeenrannassa kesä-heinäkuussa tuntuvasti, kun runsaan kuukauden aikana rakennetaan uusi kumihiekkatekotekonurmi kolmelle kentälle.
Amiksen lämmitettävä tekonurmi saa uuden pinnoitteen ja tekonurmet vedetään myös Lauritsalan urheilukentän hiekkakentälle sekä Joutsenon Raviradan hiekkakentälle keskuskentän läheisyyteen.
Rahallisesti tekonurmien rakentaminen on varttia vaille miljoonaluokan satsaus. Amiksen nurmen uusiminen maksaa 160 000 euroa, Lauritsalan tekonurmen hinnaksi on budjetoitu 289 800 euroa ja Joutsenon tekonurmen 287 700 euroa.
Yhteensä kolmen tekonurmen hinta on 737 000 euroa. Uusiin kenttiin eli Lauritsalaan ja Joutsenoon Lappeenrannan kaupunki on hakenut valtionapua 80 000 euroa kumpaankin.

YHDEKSÄN vuotta kesät talvet kovassa käytössä ollut Amiksen kumihiekkatekonurmi on ollut uusimisen tarpeessa jo pitkään. Kentälle piti asentaa uuusi pinta jo viime syksynä, mutta hanke viivästyi ensimmäisen kilpailukierroksen hävinneen kentän urakoitsijan valituksen vuoksi.
Tekninen lautakunta hyväksyi ensin Aaba Kotikentät Oy:n tarjouksen, joka oli vajaat tuhat euroa halvempi kuin Saltex Oy:n tekemä. Molemmissa tarjouksissa kyse oli FIFA Star II-luokan kumihiekkatekonurmesta.
Aaba Kotikentiltä ei kuitenkaan löytynyt tarvittavaa FIFA Star-sertikaattia tarjoamansa pinnoitteen laadun takeeksi. Saltex vei asian markkinaoikeuteen ja voitti.
- Siinä vaiheessa oltiin jo niin pitkällä syksyä, ettei ollut järkevää ryhtyä remonttiin, liikuntatoimen johtaja Ilkka Oksman sanoo.
- Päätimme niputtaa nyt kaikki kolme kenttäremonttia samaan ajankohtaan. Saltex tekee myös Lauritsalan ja Joutsenon kentät, Oksman kertoo.

KOLMEN tekonurmen rakentaminen samana vuonna olisi poikkeuksellisen suuri satsaus Lappeenrantaa suuremmissakin kaupungeissa.
- Tekonurmilla lisätään merkittävästi kenttien käyttöaikoja keväällä ja syksyllä. Myös vuorokautinen käyttöaika on paljon suurempi kuin aidoilla nurmikentillä, Oksman korostaa.
Kun tekonurmiin satsataan, on nurmikenttien kaipaamien remonttien rahoitus Lappeenrannassa jäissä.
- Kimpisen alakentällä olisi kiireellisin remontin tarve. Se ei enää ime kunnolla vettä. Kenttä on käyttökelvoton, jos sataa vähänkin enemmän.
- Sillekin paikalle on mietitty tekonurmen asentamista, mutta Kimpisen alakenttä on myös yleisurheilijoilla tärkeä harjoituskenttä ja on varmaan syytä säilyttää se ruohokenttänä, Oksman sanoo.
KUVATEKSTI

Tuuli Truhponen
Amiksen tekonurmen pinta uusitaan ensi kesänä.
Uudet tekonurmet
Amiksen tekonurmen uusiminen. Kustannusarvio 160 000 euroa. Rakennusaika 31.5.-20.6.2010.
Lauritsalan hiekkakentän tekonurmi. 289 800 euroa. Rakennusaika 7.6.-11.7.
Joutsenon Raviradan hiekkakentän tekonurmi. 287 700 euroa. Rakennusaika 24.5.-27.6.
Satex Oy asentaa kentille FIFA Star II-luokan kumihiekkatekonurmen.
Lauritsalan tekonurmi on jatkossa ainoa kaupungin neljästä jalkapallon tekonurmesta, jonka päällä on talvella jäätä (kaukalo).
Kirjoittaja: Jarmo Hämäläinen
Julkaisupäivä: 23.03.2010
Tallennuspäivä: 25.05.2010