Vanhan liiton miehiä

Nuori muusikonalku Lassi Valtonen on hämmentyneen onnellinen kymmenistätuhansista faneistaan
Sari Pullinen

Tampere. — Me tunnistettiin sut ja haluttiin vaan sanoa, että jatka laulamista!
Kaksi rouvaa seuraa lippispäistä Lassi Valtosta tamperelaisen baarin tupakointitilaan osoittamaan ihailuaan. Puoli tuntia aiemmin keski-ikäinen mies on kannustanut Valtosta olalle taputtaen.
Nuorella tamperelaisella riittää tukijoita. Facebookissa hänellä on yli 62 000 fania, jotka odottavat häneltä keikkoja ja levyä. Joukko on kertynyt muutamien viikkojen aikana sen jälkeen, kun koko Suomi sai kuulla Lassi Valtosesta. Idols-kisan voittaja oli heidän mielestään löytynyt saman tien.
Idolsin Valtonen jätti semifinaalien alla, mutta se ei vaikuttanut olennaiseen: tähti oli syttynyt.Oikeastaan se oli syttynyt jo aiemmin, nyt se vain tuikki kaikille. Aiemmin yleisönä olivat olleet Joutsenon Saimaantien satunnaiset kulkijat Lassin koulumatkalla. He saivat kuulla ensimmäisenä Yesterdayn ja Täällä Pohjantähden alla.
— Olen aina vaan laulanut omaksi ilokseni. Varmaan olen äidiltä perinyt ääneni, Valtonen tuumaa.
Hän hämmentyy luonnehdinnoista, joita hänen äänestään on sanottu: että se on kaunis, sielukas, menee suoraan sydämeen, liikuttaa.
— Hyvä, että ihmiset tykkää, Valtonen sanoo vilpittömästi.
Fanilaumoistaan hän on yllättynyt.
— En kyllä ajatellut, että noin paljon innostuisivat. Paineita se ei aiheuta, päinvastoin. Ihmiset näyttävät odottavan, että saisivat täyspitkän levyn. Pakkohan se on tehdä jo heidänkin takiaan. Miulla näyttää olevan vahva tuki takana.Idols-sopimukset pitelevät Valtosta aloillaan loppukesään asti kieltäen esiintymisen laulajana sekä levyttämisen. Mutta sen jälkeen häntä ei todennäköisesti pidättele mikään. Ihmetellä täytyy, ellei jokin levy-yhtiö häntä nappaa.
Valtosella on haluja levyn tekemiseen, vaikka se merkitseekin isoa valintaa. Hän soittaa rumpuja kolmimiehisessä Tentacle Pillow -yhtyeessä ja arvelee, että valittavaksi tulee joko bändi tai sooloura.
Toinen askarruttava asia liittyy jännittämiseen.
— Rumpalina en jännitä yhtään. Ihan sama, kuinka suurelle yleisölle soitan. Mutta aina kun laulan, ihan kuin olisin alasti. Tulee tosi hölmö olo. Kun en osaa edes tanssia enkä liikkua, Valtonen miettii.
Hän tietää fanien odottavan hänen nimenomaan laulavan. Omassa bändissään hän ei laula.
— Miun ääni ei sovi siihen musiikkiin, se on liian rajua.
Valtonen kysyi netissä faneiltaan suoraan, millaista musiikkia häneltä halutaan kuulla. Vastaus oli, että suomenkielisiä balladeja. Itse hän kuuntelee kaikenlaista iskelmästä punkiin.
— Mummot näyttäävät tykkäävän miusta. Se on hienoa.Tentacle Pillow pitää yllä 60- ja 70-lukujen ”rehellistä vääntöä”, kuten Valtonen luonnehtii. Se tarkoittaa Pink Floydia, Led Zeppeliniä, Black Sabbathia — ”vanhan liiton meininkiä”.
— Meidän musiikkia ei pysty upottamaan mihinkään genreen. Se on yhtaikaa bluesia, rockia, funkya, progea, jazzia... Ehkä sitä voisi kutsua alternative-kamaksi.
60—70-luvuilla tehtiin Valtosen mielestä parempaa musiikkia kuin nyt. Yhtye harjoittelee Pispalassa lakkautetussa tulitikkutehtaassa ja keikkailee pari kertaa kuussa.
— Välillä on ollut hankalaa saada keikkoja. Yleisössä ei ole ihan yläkouluikäisiä. Vanhat hipit tulee sanomaan hymy naamalla, että jumalauta, onks vielä tommostakin, heillä oli oikeasti kivaa.
Hämeenlinnalaisessa hotellissa Tentacle Pillow esiintyi kerran salilliselle pukumiehiä.
— Ne suorastaan jäätyivät. Soitettiin niin kovaa kuin ikinä jaksettiin. Yksi mummo piteli korviaan ja sanoi sitten: ihan kiva!16-vuotiaana Valtonen osallistui Idols-karsintoihin ensimmäisen kerran, mutta homma tyssäsi alkuunsa.
— Halusin näyttää, että osaan laulaa, mutta tärisytti ja jännitti niin, etten pystynyt. Tällä kertaa sain psyykattua itseni. Tosi hankala on laulaa, kun neljä ihmistä tuijottaa tuikeana. Ne voisivat olla rennompia. Koittavat pelotella valmiiksi.
Tällä kertaa hän osallistui näyttääkseen itselleen — sekä myös Idols-koneistolle. Että kaikki eivät ole Antti Tuisku -osastoa, mutta voivat silti olla hyviä.Yhdeksänvuotiaana Valtonen sai ensimmäiset rumpunsa. Niitä hän soittaa yhä.
— Iskä sanoi muinoin, että valitse joko rummut, basso tai kitara. Kattelin, kun iskä soitteli kitaraa kotona ja kävi esiintymässä. Itselleni rummut tuntuivat parhaimmalta. Koitin opetella kitaransoittoakin, mutta kärsivällisyys ei riittänyt.
Kaksi viikkoa Lassilta meni peruskompin opetteluun rummuilla.
— Järjettömän kauan, Valtonen puistelee päätään.
— Olen tiennyt jollain tavalla aina, että tämä on se miun homma. En ole muuta pystynyt järkevästi ajattelemaankaan. On vaan mennyt kovaa musiikin kanssa, vaikkei siitä rahaa olekaan tullut.

KUVATEKSTI

Arttu Muukkonen

Lassi Valtonen kuvailee olevansa hitaasti lämpenevää tyyppiä ja viihtyvänsä hyvin yksin.

Rumpalina en jännitä yhtään. Ihan sama, kuinka suurelle yleisölle soitan.
Lassi Valtonen

Syntynyt 14.7.1990 Joutsenossa.

Opiskeli 2009—2010 Mikkelissä Otavan opistossa bändilinjalla. Opintoihin kuului mm. kymppiluokkaa, lukiota, musiikin teoriaa, miksausta, valotekniikkaa, teatteria.

Muutti sen jälkeen Tampereelle, missä nyt asuu ja etsii töitä.

Seurustelee.

Soittaa rumpuja Tentacle Pillow -yhtyeessä (perustettu 2009). Joutsenosta kotoisin oleva Onni Hamard soittaa bassoa ja Huittisista tuleva Ville Salonen laulaa ja soittaa kitaraa.

Aiempi bändi Suojeluskunta, joka soitti Pelle Miljoonaa.

Pääsi Idols 2011 -kilpailussa 12 semifinalistin joukkoon, mutta jätti omalla päätöksellään kisan siihen.

Kirjoittaja: Sari Pullinen
Julkaisupäivä: 13.03.2011
Tallennuspäivä: 23.03.2011