Turnaus toteuttaa yhä tavoitettaan

Anssi Silvennoinen
LAPPEENRANTA. Saimaa-turnaukseen on osallistunut 35 vuoden aikana lukematon joukko juniorijalkapalloilijoita. Syksyisten hiekkakenttäpelien tarinoita muistelevat nykyisin yhtä lailla eläkeikää lähestyvät veteraanipalloilijat kuin 2000-luvun puolella syntyneet lapsetkin.
Turnaus sai alkunsa, kun Palloliiton Saimaan piiri halusi pidentää juniorien syyskautta. Kun Lauritsalan Työväen Palloilijat suunnitteli samaan aikaan 30-vuotisjuhlaturnauksen järjestämistä, löivät seura ja piiri hynttyyt yhteen. Ensimmäinen Saimaa-turnaus pelattiin syksyllä 1976.
Lisäpuhtia järjestelyt saivat, kun järjestäjien korviin kantautui tieto, että pääkaupunkiseudulla aiotaan järjestää kansainvälinen juniorijalkapalloturnaus saman vuoden kesänä.
Se pelattiin, ja Helsinki Cup on sittemmin lunastanut paikkansa Suomen juniorijalkapalloilun merkkitapahtumana. Saimaa-turnaus on siten Suomen toiseksi vanhin lajissaan.

SAIMAA-TURNAUKSEN synnytysprosessissa oli mukana koko joukko jalkapalloihmisiä, mutta Reino Pakarinen, Reijo Suikki, Ossi Kousa ja Juhani Peltonen kuuluivat energisimpien dynamoiden joukkoon.
Turnausjärjestelyihin osallistui Saimaan piirin väki sekä LauTP:n ja Lappeenrannan Pallon talkoolaiset.
LauTP hoiti järjestelyt Lauritsalan keskuskentällä ja entisen kauppalan puoleisilla kentillä. LaPan väki uurasti Kimpisellä ja länsipuolen kentillä.

ALUSTA ASTI turnaus on toiminut lähtölaukauksena seuraavaan pelikauteen. Pelit pelattiin tulevan vuoden ikärajoilla heti syksystä 1976 lähtien.
Yhä edelleen juniorien syyskautta pidentävän turnauksen mahdollistaa Kaakkois-Suomen piiritoimiston, lappeenrantalaisten jalkapalloseurojen ja Lappeenrannan Erotuomarikerhon yhteistyö.

Jutun ja ohessa olevien muistelupalojen lähteenä on käytetty Antti Arposen toimittamaa "Makeita voittoja, karvaita tappioita - Jalkapallon Saimaa-turnaus 1976-2000"-kirjaa.



KUVATEKSTI

Etelä-Saimaa
LaPan juniorit painivat maalineduskahakassa tähän tapaan vuoden 1982 Saimaa-turnauksessa.

Jari Litmanen
Jari Litmasen elämän ensimmäinen merkittävä jalkapalloturnaus oli vuoden 1980 lokakuussa järjestetty Saimaa-turnaus. 9-vuotiaan Litmasen edustama Lahden Reipas voitti kaikki ottelunsa. Joukkuekaverit kutsuivat kentän pienintä mutta taitavaa keskikentän rakentajaa nimellä "Diego".
Puhakaiset

LAUTP:n nykyinen valmennuspäällikkö Jyri Puhakainen nousi esiin kaikkien aikojen ensimmäisessä Saimaa-turnauksessa vuonna 1976. Hän teki viisi maalia, kun LauTP:n C-juniorijoukkue voitti Taipalsaaren Riennon 15-0. Jyrin isä Markku Puhakainen oli turnauksen järjestelyissä mukana alusta asti. Myös nuoremmat veljet Harri ja Saku tulivat aikanaan myös kentille.

Mielenkiintoiset säät
Syksyinen ajankohta on värittänyt Saimaa-turnauksen pelejä ja kenttiä vierustavia puita alusta asti. Viime vuosina lämpö ja pouta ovat hellineet turnausta, mutta sateet ja vilpoisat lämpötilat ovat tulleet aiemmin tutuiksi. Vuonna 1983 turnaus järjestettiin poikkeuksellisesti Mikkelissä, jossa järjestelyt sujuivat mainiosti, mutta avauspäivänä iskenyt räntäsade sai kentät hyvin huonoon kuntoon ja laski pelurien tunnelmaa.
Katutappelu Hakalissa
Vuonna 1986 Lauritsalan kouluihin majoittuneet vanhemmat juniorit ajautuivat monenlaisiin hankaluuksiin. Tikkurilan Palloseuran pelaajia joutui sairaalaan otettuaan katutappelussa yhteen paikallisten nuorten kanssa Hakalissa. TiPS:n junioripäällikön mukaan nujakassa käytettiin kettinkejä, pesäpallomailoja, halkoja, pulloja ja jopa lihakoukun tapaista laitetta. Yksi kotkalainen A-juniori vietiin putkaan juopumuksen ja häiriköinnin takia. Joukkueiden bussejakin rikottiin yöllä.

Tytöt mukaan
D-tyttöjen sarja otettiin Saimaa-turnaukseen mukaan vuonna 1994. Vuotta aiemmin Joutsenon Kullervon G-poikien joukkueessa pelasi menestyksekkäästi Piia Lallukka, joka eteni myöhemmin jääkiekossa naisten maajoukkuepelaajaksi.

Parrakkaat juniorit
Vuonna 1993 mielenkiintoa herätti C14-sarjassa kisannut viipurilainen joukkue, joka kylvetti Taipalsaaren Veikkoja 8-0. TsV:n pelaajat ja valmentajat ihmettelivät isokokoisia ja parrakkaita vastustajia. Tarkastuksessa todettiinkin viipurilaisten pelaajien olevan kaksi kolme vuotta yli-ikäisiä kyseiseen sarjaan. Joukkue oli ilmeisesti päätynyt väärään sarjaan ilmoittautumisvaiheessa sattuneen erehdyksen vuoksi.

Tulevia kiekkotähtiä
Lappeenrannan Pallon B-juniorijoukkueen sähäkästi liikkunut nuori pelimies herätti huomiota ensimmäisessä Saimaa-turnauksessa vuonna 1976. Petri Skriko opittiin myöhemmin tuntemaan liukasliikkeisenä NHL-jääkiekkoilijana. SaiPan nykyisestä liigajoukkueesta Anssi Löfman oli mukana voittamassa Saimaa-turnauksen C-juniorien sarjaa vuonna 2000 Rakuunat East-joukkueessa, jonka pelureista Niko Pyyhtiä pyrkii parhaillaan nostamaan PEPO:n miehiä takaisin kakkosen tasolle.
Kirjoittaja: Anssi Silvennoinen
Julkaisupäivä: 01.10.2011
Tallennuspäivä: 04.10.2011