Benjamin Dyster jäi historiaan valekuninkaana

LAPPEENRANTA. Tyysterniemi tuotti erikoisen kuuluisuuden Ruotsi-Suomeen. Hän oli 1600-luvun loppupuolella syntynyt Benjamin Dyster, joka saa Viipurin vaneritehtaan alueelle nimikkopuiston liki syntysijojaan.
Tyysterniemi sai nimensä hänen isänsä kruunun nimismies Kaarle Dysterin mukaan. Dysterit asuivat Tyysterniemen tyvessä olleella tilalla vuosina 1688-1700.
Benjamin kävi koulua Lappeenrannassa, siirtyi sitten Viipuriin kultasepän oppiin ja myöhemmin sotilasuralle.
Erinäisten sotaretkien ja seikkailujen jälkeen hän päätyi Ruotsiin. Siellä hän esiintyi aatelisena, jonka omaisuus oli jäänyt venäläisten haltuun. Kun kruunulta ei herunut korvauksia, hän keksi kuuluisimman tempauksensa. Hän uskotteli olevansa kuningas Kaarle XII, joka oikeasti oli kuollut.
Dysterin mukaan kuningas oli paennut ulkomaille ja palasi Tukholmaan, niinkuin muka näkyi. Viranomaiset eivät uskoneet Dysteriä kuninkaaksi semminkin kun hän lietsoi talonpoikien kapinaa kruunua vastaan.
Valekuningas joutui vankilaan ja sieltä häpeäpaalun kautta hourupäiden hoitolaan. Siellä Benjamin Dyster kuoli vuonna 1730.
Hänet kaivoi historiasta esiin Lappeenrannan perinteitä vaaliva Lappeenrannan Kilta. Yhdistys antoi kaupunginhallitukselle lausunnon Viipurin vaneritehtaan alueen nimistöstä ja toivoi sen tuovan julki alueen historiaa.

Lähde: Pikisaaren sahan historia
Kirjoittaja: Leena Sallinen
Julkaisupäivä: 03.11.2011
Tallennuspäivä: 09.11.2011