"Sellainen pikkutytön unelma"

LAPPEENRANTA. Eveliina Summanen kasvoi PEPO Lappeenrannassa liigapelaajaksi. Helsingin Jalkapalloklubi oli luonteva askel pelaajauralla.

Anssi Silvennoinen
Eveliina Summanen on jälleen yhden ison muutoksen edessä. Jalkapalloilu johdattaa PEPO Lappeenrannan kasvatin Helsingin Jalkapalloklubiin.
Sammonlahden kentiltä alkanut tie vie uuteen kotipyhättöön, Töölön jalkapallostadionille.
-Vähän on haikeaa, kun olen aina tottunut pukemaan keltalilan peliasun päälle. Nyt se kuitenkin vaihtuu, Summanen, 17, toteaa.
Yksivuotinen sopimus HJK:n kanssa tekee Summasesta liigapelaajan.
-Ehkä se on ollut sellainen pikkutytön unelma. En osannut edes kuvitella muutama vuosi sitten, että naisten liigaa tulisi pelattua näin nopeasti. Noh, asiat tapahtuvat aika nopeasti, minkä nyt olen huomannut.

Siirtyminen HJK:hon oli Summaselle luonteva askel. Lappeenrantalainen aloitti opinnot Mäkelänrinteen urheilulukiossa vuosi sitten. Hän on harjoitellut Klubin mukana jo kauan, vaikka pelasikin vielä tämän kauden PEPO:n B-poikien riveissä.
HJK:n pelaajat, valmentajat ja pelitapa ovat ennestään tuttuja. Seura olisi halunnut Summasen riveihinsä jo aiemmin.
-Tiesin jo keväällä, että tämä voisi olla hyvä vaihtoehto. Harkitsin vaihtamista Klubiin jo kesällä, jos emme pysy ykkösessä B-poikien kanssa. Onneksi pysyimme ja sain vielä pelata täällä.
Lappeenrannassa Summasen oma tukihenkilö on ollut PEPOn B-poikien päävalmentaja Mika Halmetniemi.
Helsingissä vastaavassa roolissa on ollut Anne Mäkinen, yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista pelaajista, joka vastaa Mäkelänrinteen jalkapalloilijoiden aamuharjoituksista ja fyysisestä valmennuksesta.
-Sen huomaa, että hänellä on se palo ja tietämys lajiin. Viime talvena sain Annelta paljon yksilöllistä ohjausta ja tietysti hyviä ohjeita myös treenikentällä.
Mäkisen opastuksella Summanen on kiinnittänyt huomiota loukkaantumisten ennaltaehkäisyyn.
-Teen paljon harjoitteita, joissa on polven ja nilkkojen hallintaa.

HJK on 22-kertainen naisten Suomen mestari, mutta viimeisimmästä on jo kymmenen vuotta.
Tänä vuonna seurassa alkoi päävalmentaja Pasi Pihamaan johtama projekti, jonka tarkoituksena on nostaa joukkueen tasoa muun muassa urheilullisuuteen panostamalla ja haastaa viime vuosien yksinvaltias PK-35 mestaruustaistossa jo ensi kaudella.
Summasen oma tavoite on päässä HJK:ssa isoon rooliin. Toisaalta taistelu peliajasta vain kovenee uudessa ympäristössä.
-Odotan ensi vuodelta uusia kokemuksia ja lisää kehittymistä myös kentän ulkopuolella, kun omia asioita pitää hoitaa yksin. Pitää myös uskaltaa tottua siihen, ettei aina olekaan avauksessa ja oppia käsittelemään epäonnistumisia muutenkin.

Kirjoittaja: Anssi Silvennoinen
Julkaisupäivä: 26.10.2015
Tallennuspäivä: 09.11.2015