Sadekesä turmeli Teatteri Imatran taseen

Teatteri joutuu ensi vuonna säästämään 60 000 euroa. Kesäteatterin on pakko onnistua.
MATTI SAARELA
Imatran kaupunki leikkaa Vuoksenlaakson teatteriyhdistyksen avustuksesta 40 000 euroa. Lisäksi Teatteri Imatran on pakko säästää vielä 20 000 euroa lisää paikatakseen tänä vuonna syntyneet tappionsa.
­·Tämä vuosi ei ollut häävi, mutta parkuminen ei auta meitä yhtään. Meidän on mentävä ensi vuosi läpi niillä resursseilla, joita meille on annettu, teatterinjohtaja Pekka Laasonen sanoo.
Laasonen on johtanut Teatteri Imatraa kolme vuotta. Kahtena ensimmäisenä vuotena teatterin tilinpäätös näytti plussaa. Tänä vuonna sukelletaan.
­·Me emme saaneet katsojia tänä vuonna toivotulla tavalla, Laasonen kiteyttää tappioiden syyn.
Vaaditut leikkaukset ovat teatterin kokoon nähden suuria. Laasosen mukaan ketään ei kuitenkaan irtisanota tai lomauteta.
­·Jos sille linjalle joudutaan, ensimmäinen lähtijä lähtee tältä pallilta, Laasonen lupaa.
Teatterilla oli myös tavattomasti epäonnea. Sadekesä karkotti yleisön kesäteatterin lehtereiltä. ­·Minä luotin Jouko Tuuriin ja hänen suosioonsa kirjailijana. Toiset ovat sanoneet minulle, että Pohjanmaa on liian vakava juttu kesäteatterinäytelmäksi, vaikka Tuurin tekstissä on mukana paljon huumoria, Laasonen sanoo.
Pohjanmaa keräsi 3 000 katsojaa. Tavoitteena oli 4 500 katsojaa.
­·Meillä oli kesän aikana vain seitsemän esitystä, joiden aikana ei satanut, Laasonen kertoo.

Hamletista ei tullut
uutta Pikku Prinssiä

Ehkä pahin pettymys oli Kamran Shahmardanovin ohjaaman Hamletin huono yleisömenestys. Shahmardanovin nukketeatterille sovittama Shakespeare-klassikko sai hyvät arvostelut, mutta jäi alle puoleen yleisötavoitteestaan.
­·En osaa vieläkään sanoa, miksi näin kävi. Shahmardanovin ohjaamaa Pikku Prinssiä esitettiin täysille katsomoille ja se veti yleisöä salin täydeltä vielä siinäkin vaiheessa, kun sen esittäminen jouduttiin lopettamaan, Laasonen pohtii.
Myös Kahden kerroksen hotelli oli taiteellisesti kunnianhimoinen ja onnistunut produktio. Budjetoitu katsojatavoite täyttyi, mutta ei ylittynyt.
­·Meillä oli siinä mahtavat näyttelijät. Pidän sitä myös itse ehkä onnistuneimpana ohjaustyönä, jonka olen koskaan tehnyt, Laasonen sanoo.
Syksyllä nähty Piina oli pienelle yleisölle tarkoitettu erikoisherkku. Se keräsi yleisö odotetusti. Syyskauden viimeinen produktio, 23 senttimetriä on sen sijaan ylittänyt tavoitteensa reilusti.

Ensi kesä
ratkaisee

Teatteri Imatran tulevaisuus on nyt yhden kortin varassa. Jos kesäteatterin Tähti ja meripoika menee hyvin, teatterilla on tulevaisuutta. Arto Niemisen näytelmä kertoo Olavi Virrasta ja Imatran kesäteatterin ensi-ilta 22. kesäkuuta on näytelmän kantaesitys.
­·Ainakin me olemme Suomen ylivoimaisesti kustannustehokkain ammattikesäteatteri. Kustannukset saadaan peittoon, jos pääsylippujen keskihinnaksi saadaan 16 euroa, Laasonen selvittää.
Vierailunäytökset vetivät Laasosen mukaan tänä vuonna hyvin väkeä. Omia ensi-iltoja teatterilla on ensi vuonna vain kolme. Kevätkauden ensi-ilta on Maria Jotunin Kultainen vasikka, jonka ohjaa Imatralla Saku Heinonen.
Imatralla vierailee muun muassa Avoimet ovet, joka esittää Laasosen kirjoittamaa ja ohjaamaa Se ainoa asia -näytelmää.
­·Se on Sylvi ja Urho Kekkosen rakkaustarina. Näytelmä pohjautuu heidän kirjeenvaihtoonsa vuosina 1923-­1932, Laasonen kertoo.
MATTI SAARELA

Kuvateksti

Lannistumaton. Teatteri Imatra joutuu ensi vuonna säästämään 60 000 euroa. Se on valtava raha pienen teatterin taloudessa. Teatterinjohtaja Pekka Laasosen mukaan ketään ei kuitenkaan irtisanota tai lomauteta.

TEATTERI
¤·Teatteri Imatralla on ensi vuonna kolme ensi-iltaa. Lisäksi nähdään vierailuesityksiä.
¤·Maria Jotuni: Kultainen vasikka, ohjaus Saku Heinonen, pääosissa Marko Kurikka ja Sari Anria, ensi-ilta 8.2.
¤·Kari Kinnarin monologi Johanneksen evankeliumi jatkuU koko kevään.
¤·Erkki Saarelan 30-vuotisjuhlakiertue, Perhoshiiruli/Aasin tarina 4.3. ja Mysteerio buffo 5.3.
¤·Pekka Laasonen: Se ainoa Asia, Avoimien ovien vierailu, ohjaus Pekka Laasonen, rooleissa Ella Keranto ja Panu Vauhkonen. Esitykset 1.4. ja 2.4.
¤·Otso Kautto: Rakkausjuttu, Ahaa-teatterin vierailu, ohjaus Iiris Kerosuo. Afrikkalaisesta kyläteatterista vaikutteita ottanut hauska ja energinen esitys, jossa jaetaan seksivalistusta nuorten omalla kielellä. Esitykset 10.5. ja 11.5.
¤·Arto Nieminen: Tähti ja meripoika, Imatran kesäteatterin ensi-ilta 22.6., ohjaus Timo Kärkkäinen, Olavi Virran roolissa Kai Hyttinen.
¤·Syksyllä tulee ensi-iltaan joko Zacharias Topeliuksen Kypron prinsessa, tai joku muu kotimainen näytelmä.


Kirjoittaja: Matti Saarela
Julkaisupäivä: 19.12.2004
Tallennuspäivä: 27.12.2004