Esko Hämäläinen rakentaa sekä Ylämaata että pyramidia

Kunnanjohtajan mielestä pienten kuntien ongelmat eivät ratkea kuntaliitosmantralla.
HEIKKI SOPANEN
Ylämaan kunnanjohtaja Esko Hämäläinen puolustaa pienten haja-asutuskuntien itsenäisyyttä. Neljännesvuosisadan Ylämaata johtanut Hämäläinen sanookin, että mantran hokeminen kuntien liitostarpeista, kuten Ylämaan liittämisestä Lappeenrantaan, pitäisi lopettaa.
­·Haja-asutusalueiden palvelut maksavat kuntarakenteesta riippumatta enemmän kuin muualla.
Hämäläinen väittää kuntaliitosguruja uhmaten, että pienet kunnat tuottavat palvelunsa suhteellisesti ottaen edullisesti ja tehokkaasti.
­·Se on tutkittu asia, joka pätee myös 1 500 asukkaan Ylämaalla.
Hämäläinen pitää itsestään selvänä, että pieniä, köyhempiä kuntia tuetaan valtionavuilla niiden itsenäisyyden säilyttämiseksi. Ylämaakin saa enemmän valtionosuuksia ja verotulontasausta kuin mitä kunta pystyy keräämään verotuloina.
Valtaosan kuntalaistensa palveluista Ylämaa toteuttaa kuntayhtymien jäsenyyden kautta, koska se on taloudellisesti järkevää.
­·On yleisesti hyväksytty periaate, että haja-asutusalueiden palvelut maksavat enemmän, ja jokuhan sen maksaa. Meillä maksaja on valtio, ja minun mielestäni nykyinen rahoitusmalli on toimiva.
Ylämaan kuntaitsenäisyyden puolustamisen lisäksi Esko Hämäläinen puolustaa henkeen ja vereen pyramidihankettaan. Jo valtakunnan julkisuuttakin saanut, toistaiseksi käynnistymättä oleva suurhanke on Hämäläisen mukaan liikkeessä koko ajan.
­·Suunnitelmat tarkentuvat, ja ilman muuta se toteutetaan. Emmekä tyydy mihinkään pikkupyramidiin vaan siitä tehdään kulttuurihistoriaan jäävä rakennelma.

Pyramidi tarvitsee
sponsoreita ja talkoita

Hämäläinen myöntää, että eihän sitä Ylämaan kunta voi tehdä, vaan tarvitaan sponsoreita ja nykyajan talkootyötä, koska suuri pyramidi maksaa. Kukaan ei taida tietää, kuinka paljon.
Hämäläinen ei näe estettä sille, että Ylämaan pyramidista tehdään maakunnallinen hanke.
­·Itse asiassa Selmassa (Lappeenrannan seudun elinkeino- ja matkailuyhtiö) pyramidista on keskusteltu. Olen pitänyt siellä hankkeesta tilannekatsauksia. Pyramidi olisi samalla myös esimerkki suomalaisen kiviteollisuuden osaamisesta ja voimasta.
Hämäläinen sanoo lähtevänsä siitä, että pyramidin rakentaminen on vauhdissa ennen hänen eläkkeelle jäämistään. Hämäläinen täyttää huomenna 60 vuotta, joten eläkeikä ei ole enää kovin monen vuoden päässä.
Akuutein este pyramidille on sopivan tontin löytäminen Ylämaalta. Onhan idea Ylämaan kunnanjohtajan, ja on kohtuus, että se nousee sinne eräänlaiseksi Ylämaan kivijalaksi.
­·Mutta mennään nyt yksi askel kerrallaan. Matkailullisesti pyramidia voidaan hyödyntää heti, kun sen rakentaminen alkaa, Esko Hämäläinen sanoo.
HEIKKI SOPANEN

Kuvateksti

Pyramidi tehdään. Kunnanjohtaja Esko Hämäläinen sanoo, että pyramidin rakentaminen Ylämaalle on hyvässä vauhdissa, kun hän jää eläkkeelle.

Esko Hämäläinen 60-vuotias
¤·Syntyi nykyisen Imatran alueella Jääskessä 9.1.1945.
¤·Ylioppilaaksi Rovaniemen yhteiskoulusta 1965.
¤·Valtiotieteen maisteriksi Turun yliopistosta 1975.
¤·Ylämaan kunnanjohtaja vuodesta 1979.
¤·Tehnyt Ylämaata tunnetuksi kivikuntana. Perusti Ylämaan jalokivi- ja mineraalimessut ja oli jalokivisepän koulutusammatin aloitteentekijä.
¤·Haaveena maailman pohjoisimman pyramidin rakentaminen Ylämaalle.
¤·Syntymäpäivävastaanotto Ylämaan kunnanvirastolla 9.1.2005 kello 12­-16.


Kirjoittaja: Heikki Sopanen
Julkaisupäivä: 08.01.2005
Tallennuspäivä: 11.01.2005