Ex-kansanedustaja keikkailee Afrikassa

URPO LAANINEN

Lappeenrannan entinen vihreä kansanedustaja Tuija Maaret (Tuitu) Pykäläinen on saanut eduskuntavuosien jälkeen tehdä mielenkiintoista YK:n vaalivirkailijatyötä lempimantereellaan Afrikassa ja Itä-Timorilla. Viime vuoden ajan hän toimi vaalivirkailijana Liberiassa.
Toisaalta hänen elämässään on ollut paljon epäonnea. Vuoden 2003 heinäkuussa hän oli Puolassa pahassa autokolarissa, jonka jäljiltä selkää jomottaa ja jalkoja särkee päivittäin.
Ensimmäinen leikkauskaan ei onnistunut, ja sairauslomaa kesti kolarin jälkeen kaikkiaan yli puolitoista vuotta.
­ Lääkärien mukaan hermot ovat saaneet niin kovan tällin, että ne eivät ehkä tule koskaan kuntoon. Välillä hermoja raastava juiminta on aika hirveää, mutta pystyn onneksi kävelemään ja tekemään töitä.

TUITU PYKÄLÄINEN kuvaa itseään YK:n ja EU:n keikkatyöläiseksi. Nyt hän etsii uutta keikkaa hyvin sujuneiden Liberian vaalien jälkeen.
­ Haaveilen, että pääsisin taas Afrikkaan. Välillä tuntuu, että olisi kiva tehdä muutakin kuin vaaleja, vaikkapa tasa-arvo- ja naisprojekteja.
­ Kaverit sanovat, että mitä sinne tuollaisiin paikkoihin menet, kun et pysty edes juoksemaan etkä pääse luoteja karkuun.
Lempipaikkaansa Afrikassa hän ei osaa sanoa, mutta Tansaniassa hänellä on eniten ystäviä ja tansanialainen tytär kahden lapsensa kanssa.
Tuitu on heille bibi eli isoäiti. Lappeenrannan kehitysmaakauppa koulutti tansanialaistytön perushoitajaksi, ja ensimmäisen vuoden hän asui Pykäläisillä.
­ Olen kolunnut Afrikkaa 20 vuotta, ja olen kyllä edelleen niin afrikkalainen.

LIBERIAN presidentinvaalien tulos noteerattiin myös Suomessa. Presidentiksi valittiin Afrikan ensimmäisenä naisena Ellen Johnson Sirleaf.
­ Vaalit olivat kohtuullisen rehelliset, vaikka jalkapalloilija George Weah yritti pistää hässäkkää päälle.
­ Kaverit sanoivat, että arvattiinhan se, kun sinä olet siellä. Ei vaaleista voi olla muuta tulosta kuin naispresidentti, hän naureskelee.

PYKÄLÄINEN työskenteli YK:n kansallisessa vaalikoneistossa ainoana suomalaisena. Hänen tehtävänsä oli hoitaa yhdessä liberialaisen työparin kanssa pääkaupungin Monrovian vaalipiirin toistakymmentä äänestysaluetta.
Toimenkuvaan kuului paikallisen henkilökunnan rekrytointi ja koulutus sekä koko vaaliprosessi, kuten äänestäjien rekisteröinti ja tulosten laskenta.
­ Oli se rankka keikka, pitkiä työpäiviä ja ajamista hirveässä liikenteessä.

SUOMEN politiikkaan Tuitu Pykäläinen ei ole haikaillut sen jälkeen, kun häntä ei enää valittu eduskuntaan vuoden 1999 vaaleissa.
­ Välillä tuntuu, että en tiedä, missä eduskunnassa mennään. Kun on lehtien varassa, niissä on edustajistamme enemmän kaikkea hömppähömppää kuin itse asiaa.
Lappeenrantaa hän ei ole suinkaan unohtanut. Kun äiti, tytär Viivi-Maaria perheineen ja kaksi veljeä asuvat kaupungissa, Pykäläinen vierailee Lappeenrannassa silloin tällöin ja on täällä myös pääsiäisenä.
­
Tuija Maaret Pykäläinen
50-vuotias, syntynyt Jyväskylässä.
Asuu nykyisin Vantaalla.
Lapset Viivi-Maaria (1978) ja Tuukka (1989) ja lapsenlapsi Aapeli.
Lastentarhanopettaja, kuulovammaisten erityisopettaja.
Lappeenrannan kaupunginvaltuuston jäsen 1985-­1996.
Vihreiden kansanedustaja 1991­-1999 Kymen vaalipiiristä.
Sen jälkeen toiminut erilaisissa keikkatöissä, aluksi Rauhankasvatusinstituutin vt. pääsihteerinä, sitten EU:n vaalitarkkailijana ja YK:n vaalivirkailijana Tansaniassa, Itä-Timorilla, Nigeriassa ja Liberiassa.Kirjoittaja: Urpo Laaninen
Julkaisupäivä: 15.04.2006
Tallennuspäivä: 21.04.2006