Joutsenon keskuskentällä voi pian juosta piikkareilla

ARTTU MUUKKONEN

JOUTSENO. Joutsenon keskuskentälle ei ole sivullisilla menemistä. YIT urakoi keskuskentän ympäri kiertävälle juoksuradalle uuden joustavan novotan-pinnoitteen. Uusi joustava pinnoite tehdään nykyisen kumiasfaltin päälle.
Kesäkuun alussa ryhdyttiin työhön, ja valmista pitäisi olla Joutsenon vapaa-ajan päällikön Paavo Talonpojan mukaan heinäkuussa, mikäli säät suosivat.
- Saadaan viimein uusi pinta juoksuradoille. Remontti maksaa 170 000 euroa. Tässä tehdään myös ojituksia ja muita pikkuhommia kuntoon, että kenttä kestäisi hyvänä ainakin muutaman vuosikymmenen.

KESKUSKENTÄLLE ON edellisen kerran tehty pinnoite 1980-luvun alussa. Silloin juoksuradat tehtiin kumiasfaltista, joka muuttui nopeasti käyttökelvottomaksi.
- Radat kovettuivat muutamassa vuodessa sellaisiksi, ettei piikkarin piikki mennyt enää läpi. Se oli viimeinen kumiasfaltti, joka Suomeen tehtiin.
Nyt työmiehet hikoilevat uuden pinnoitteen kanssa. Sen jälkeen edessä on muutaman millin paksuisen kumipinnan ruiskutus.
Lopuksi punaiselle kentälle maalataan rataviivat ja muut merkinnät.
Juoksuradan ohella kentällä huolletaan myös suorituspaikkojen novotan-pinnat uuteen kuosiin.

VANHAAN kumiasfalttipinnoitteeseen on porattu reikiä tiheästi, jotta sadevesi pääsee pois kentältä. Novotan kun läpäisee vettä, asfaltti ei.
- Kenttään on porattu noin 40 000 reikää. Kultsun palloilijat tekivät sen urakan talkoilla, Talonpoika kertoo.
Lämpimien säiden myötä työt ovat pysyneet aikataulussa. Joustava pinnoite tehdään kumirouheen ja liiman seoksesta, ja lämmin ilma pitää työmaam vastaavan mestarin Kauko Hiltusen mukaan liimat notkeina.
- Jos lämpötila laskee alle kymmeneen, ei rataa voida tehdä, koska silloin uuden pinnoitteen pinta venyy, Hiltunen kertoo.

KENTÄLLÄ ON TÖIDEN ajan yövartio, koska kumipinnoitteen annetaan jäähtyä itsekseen yön yli.
Pinnoitteen levittimen perässä on lämpöä 90 astetta, joten tuore kumiliimaseos on kuin puuroa. Jos joku kävelee lämpimällä pinnoitteella, joudutaan työt tekemään uudelleen.
- Eihän tänne kukaan varta vasten ilkeyksissään tule, vaan hölmöyksissään, Talonpoika kertoo.
Yksi kutsumaton vieras on päässyt vartioinnista huolimatta työmaata sekoittamaan.
- Joku yö oli rusakko hyppinyt pitkin pinnoitetta, mutta se oli loikkinut niin kevyesti ja vasta aamuyöstä, ettei siitä jäänyt onneksi jälkiä, Hiltunen naurahtaa.

KESKUSKENTÄN LÄHELLE aiotaan tulevaisuudessa rakentaa myös urheiluhalli. Talonpoika kertoo, että hanke on hyvässä myötätuulessa.
Ennen hallia ehditään juhlistaa vuosikymmenien odottelun jälkeen valmistuvaa juoksurataa. Juhlallisuudet aiotaan järjestää syyskuun SM-maratonien yhteydessä.
- Keskuskenttä alkaa pikkuhiljaa olla asiallisessa kunnossa. Hallin myötä olosuhteet ovat samalla tasolla kuin muissa tämänkokoisissa kunnissa ja kaupungeissa, syksyllä eläkkeelle siirtyvä Talonpoika sanoo.
SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Joutsenon keskuskentän etusuoralla on jo uusi pinnoite. Vapaa-ajan päällikkö Paavo Talonpojan mukaan heinäkuussa kenttä hohtaa punaisena, kun muutaman millin paksuinen kumipinnoite ruiskutetaan vielä mustalle juoksuradalle.


Kirjoittaja: Arttu Muukkonen
Julkaisupäivä: 20.06.2006
Tallennuspäivä: 26.06.2006