Joki kulkee kulvertissa

LEENA SALLINEN

150-vuotias Saimaan kanava on mainio retkikohde. Vanhan kanavan rakenteita ja kulttuuriympäristöä voi parhaiten ihailla Mälkiällä ja Mustolassa, mutta kannattaa käydä myös Kansolassa.
Kansolan sulun lähellä vanhan kanavan ylittää kaunis valkea rullasilta. Se on ainut muistomerkki useista kanavan rullasilloista, jotka rullattiin sivuun alusten tieltä.
Sillan vieressä vanhan kanavan alittaa Kansolan kulvertti. Se on erikoinen rakennelma: holvirumpu, jota pitkin Soskuanjoki virtaa kanavan alitse.
Etelä-Saimaan arkistojuttu vuodelta 1998 kertoo, että vanhaa holvaustekniikkaa voi ihailla esteittä, koska lähiympäristön pöheikkö on raivattu.
Sittemmin jokivarren pöheikkö on päässyt taas valloilleen.
Oheinen kuva kulvertista on otettu kanavan itäpuolelta, missä on sakeanaan pusikkoa, risukkoa, vatukkoa, risuja ja nokkosia. Kanavan länsipuoli näytti kulvertin kohdalla vielä tukkoisemmalta.
Pöheikön raivaus kannattaisi uusia. Kulverttia pitäisi päästä ihailemaan kohtuullisen vähällä vaivalla.
Kulvertin ylitse kulkee kanavan lisäksi hiekkatie, joka vie Kansolasta Suikkiin vanhan ja uuden kanavan välistä kannasta pitkin.
Kannas on kaunis katsella ja kiva kävellä tai pyöräillä. Suikista pääsee mantereelle kapulalossilla.
Autollakin kannaksen hiekkatietä voi ajaa, mutta Suikissa autoilijan pitää kääntyä takaisin. Kannastiellä on syytä ajaa varovaisesti. Vastaan voi tulla hevosmies.
LEENA SALLINEN

Kuvateksti

Soskuanjoki sukeltaa vanhan kanavan alle kahteen holviin Kansolan kulvertissa.
Kirjoittaja: Leena Sallinen
Julkaisupäivä: 27.08.2006
Tallennuspäivä: 31.08.2006