Tax free -kauppa käy kiivaana

TENHO TIILIKAINEN

ETELÄ-KARJALAN tax free -myynnin kasvuluvut ovat komeaa katsottavaa. Myynti on noussut Imatralla tänä vuonna 77 ja Lappeenrannassa 34 prosenttia. Paikkakuntien yhteinen tax free -myynti ylittää jo 19 miljoonan euron rajan.
Tax freen kokonaismyynti oli vuoden 11 ensimmäisen kuukauden aikana Suomessa vajaat 79 miljoonaa euroa. Tästä määrästä 40 prosenttia tehtiin Helsingissä. Toiseksi suurin tax free -paikkakunta olikin sitten Lappeenranta ja kolmanneksi suurin Imatra. Lappeenrannassa myydään lähes viidennes koko Suomen tax free -kaupasta.

Imatran ja Lappeenrannan menestyminen selittyy pitkälti lähellä olevilla Venäjän ja Suomen rajanylityspaikoilla. Ylivoimaisesti suurin osa tax freenä tavaroita ostavista on Venäjän kansalaisia. Nuijamaan ja Pelkolan kautta Suomeen ostoksille tulevat venäläismatkaajat päätyvätkin pääasiassa Lappeenrannan ja Imatran kauppoihin.
Kotka ja Hamina eivät tuoreimman tilaston mukaan ole yhtä hyviä ostovimman tyydyttäjiä Vaalimaan kautta Suomeen matkaavien keskuudessa, vaan ostajien matka jatkuu pääkaupunkiseudulle.
Suosituimmat tax free -artikkelit ovat edelleen vaatteet.

KAUPPIAS Mika Laitinen urheilutavaratalo Intersport Megastoresta Lappeenrannasta on erittäin tyytyväinen tämän vuoden tax free -myynnin kehittymiseen. Laitinen uskoo liikkeensä yltävän siinä tänä vuonna jopa 60 prosentin kasvuun.
- Tax free -myyntimme oli jo elokuun lopussa yhtä suuri kuin koko viime vuonna. Verottoman myynnin osuus kokonaismyynnistämme on noin kymmenen prosentin luokkaa, Laitinen kertoo.
Hänen mukaansa tax free -ostokset kohdistuvat ylivoimaisesti useimmiten urheiluvaatteisiin. Toki urheiluliikkeen kauppa on tänä päivänä muutenkin urheilupukeutumiseen painottuvaa kauppaa.
- Tax freenä tuotteita ostavien kertaostos on usein huomattavasti keskimääräistä kertaostosta suurempi. Tax freenä kertaostos liikkuu noin 200 eurossa. Venäläiset asiakkaat hakevat ennen kaikkea hyvää laatua, Laitinen sanoo.

IMATRANKOSKEN uusi liikekeskusta on runsaassa vuodessa terävöittänyt Imatran asemaa yhtenä johtavana tax free -myynnin paikkakuntana. Erityisen hyvin myynti on kehittynyt erikoisliikkeissä.
Myymäläpäällikkö Sari Erjansalo vaateliike Hennes & Mauritz Oy:n Imatran liikkeestä sanoo tax free -myynnin olevan osin kausiluontoista.
- Myynti keskittyy aika paljon viikonloppuihin sekä päiviin, jolloin Venäjällä on useita vapaapäiviä.
Erjansalon mukaan tax freen osuus kokonaismyynnistä on huomattava, yli 10 prosenttia. Kertaostoksen euromäärä on myös koko ajan kasvanut.
- Venäläiset ostajat ovat erittäin trenditietoisia ja tietävät tasan tarkkaan, millaisia vaatteita haluavat. Niistä he ovat valmiit myös maksamaan, Erjansalo sanoo.


Kirjoittaja: Tenho Tiilikainen
Julkaisupäivä: 09.12.2006
Tallennuspäivä: 12.12.2006