Kolme imatralaista uuteen läänin taidetoimikuntaan

Kahdeksasta jäsenestä puolet on Etelä-Karjalasta ja puolet Kymenlaaksosta. Jäsenistä seitsemän on uusia.
LIISA KUKKOLA

Kaakkois-Suomen uudessa, toimikaudeksi 2007-2009 nimetyssä taidetoimikunnassa on yksi jäsen vähemmän kuin edellisessä. Valtio ei ole nostanut taidetoimikuntien käyttömäärärahoja moniin vuosiin, ja jäsenmäärän pudotus on puhtaasti taloudellinen ratkaisu.
Uuden taidetoimikunnan jäsenistä puolet on Etelä-Karjalasta ja puolet Kymenlaaksosta. Edellisestä taidetoimikunnasta on uuteen säilynyt ainoastaan yksi jäsen: imatralainen lehtori Juha Iso-Aho. Muut eteläkarjalaiset taidetoimikunnan jäsenet ovat imatralainen keramiikkataiteilija Tarja Ahokainen ja valokuvaaja Päivi Eronen, Lappeenrannasta on taidemaalari Anne Tompuri.
Kymenlaakson jäsenet uudessa taidetoimikunnassa ovat: pianonsoiton lehtori Ari Helander Kouvolasta, projektipäällikkö Aleksandra Hintsala Kotkasta, kirjastotoimenjohtaja Petri Liukkonen Kuusankoskelta ja ohjaaja-tuottaja Hannu Oksanen Kotkasta.
Edellisessä taidetoimikunnassa jäseninä olivat Iso-Ahon lisäksi kuvataiteilija Jouko Lempinen (Lappeenranta), kapellimestari Kari Haili (Imatra), hopeaseppä Eija Mustonen (Ylämaa), kirjallisuuskriitikko Kaisa Neimala (Imatra), arkkitehti Sirkka Soukka (Kotka), kuvanveistäjä Markku Hirvelä (Kotka), säveltäjä, muusikko Esa Kotilainen (Kuusankoski), tekstiilitaiteen ja taiteen maisteri Marja-Leena Piiponen (Iitti).

Taidetoimikunnan jäsenet pyritään valitsemaan alueen taiteen ja kulttuuripolitiikan järjestöjen esittämistä henkilöistä tasaisesti eri taidelajien välillä, samoin sukupuolijakauman pitäisi olla tasapainossa.
Kaakkois-Suomen taidetoimikunta valitsee keskuudestaan itselleen puheenjohtajan, joka on perinteisesti ollut muttei sääntöihin kirjoitettuna vuorottain Etelä-Karjalasta ja Kymenlaaksosta. Taidetoimikunnan puheenjohtajaksi valitaan usein toimikunnassa toista kauttaan jatkava jäsen, mutta tämäkään ei ole toimikunnan valintaa velvoittava sääntö.
Taidetoimikuntien tehtävänä on seurata, arvioida ja edistää taiteen kehitystä toimialueellaan. Ne jakavat taiteilijoille apurahoja sekä myöntävät avustuksia taidealan järjestöille ja yhteisöille.
Lisäksi taidetoimikunnat ideoivat ja tukevat eri taiteenalojen kehittämishankkeita, edistävät yhteistyötä taidealan toimijoiden kesken sekä edistävät taidealan kansainvälistä toimintaa. Taidetoimikunnissa työskentelee myös eri alojen läänintaiteilijoita.

Kirjoittaja: Liisa Kukkola
Julkaisupäivä: 29.12.2006
Tallennuspäivä: 29.12.2006