”Joku semmonen perkele meissä karjalaisissa on”

Tuottajan kädenjälki kuuluu levyjen soundissa. Miitri Aaltoselle paras koulu tuottajan työhön on ollut Iron Maiden.
SARI PULLINEN

IMATRA. Musiikkituottaja Miitri Aaltosen vuoden 2006 kalenteri oli lievästi sanottuna täynnä tammikuusta joulukuuhun. Edellisvuoden loppu meni Mokoman levyä äänittäessä, ja alkuvuodesta levytti Aaltosen oma bändi Monsteriser. Kun Aaltosen kolmas lapsi päättikin hieman myöhästyä muiden arvioimasta syntymäajasta, odottava isä vietti helmikuun alkua studiossa Stam1nan levyn teossa.
– Viikon pidin isyyslomaa, sitten jatkettiin Stam1nan kanssa. Kesä meni Mokoman kiertueella, Aaltonen muistelee.
Loppuvuonna tehtiin lappeenrantalaisbändi Battleloren ja imatralaisen Twilightningin levyä.

Nyt kaikki ne kellarissa istutut sadat tunnit ovat tuottaneet imatralaiselle Vuoden tuottaja -Emma-ehdokkuuden. Historiassa joutuu peruuttamaan vuoteen 1985 ennen kuin Emma-listoilta löytyy edellisen kerran eteläkarjalaista väriä. Tuolloin joutsenolaissyntyinen T.T. Oksala palkittiin Vuoden tuottaja -pystillä.
– Pitkään ollaan nyt soitettu ja tehty. Ei se voi olla näkymättä, tuumaa Miitri Aaltonen.
On tehty pitkään, ja on tehty paljon. Aaltonen itse on Monsteriser-bändin perustajajäsen ja laulaja-kitaristi ja Mokoma-yhtyeen vakituinen keikkamiksaaja. Muun muassa Mokoman uusin albumi, Kuoleman laulukunnaat, on Aaltosen tuottama. Yhteistyökumppaneita ovat myös Kotiteollisuus ja Stam1na. Aaltonen työskentelee musiikin monitoimistudio Music-Brosissa Imatralla.
– Meissä karjalaisissa on tiettyä peräänantamattomuutta. Tärkeä asia tehdään, meni syteen tai saveen. Joku semmonen perkele meissä on, Aaltonen analysoi.

Myös kuluvan vuoden kalenteri näyttää Aaltosella täydeltä, eikä Emma-ehdokkuus varmasti ainakaan väljennä tahtia. Nyt Music Brosiin hakeutuvat lähinnä ne Aaltosen tutut, erityisesti metalliyhtyeet, jotka tietävät imatralaisstudion olemassaolosta. Jatkossa tieto kulkee varmasti laajemmallekin. Parhaillaan Aaltonen tekee demoa paikalliselle Corallille.
Parhaimmillaan studiorupeama voi yleensäkin nuorelle bändille olla hyvä kasvun paikka, jos se osaa sen sellaisena ottaa.
– Levyn tekeminen on tiimityötä. Ratkaisut ja mieltymykset kuuluvat soundissa. On kyse siitä, miten bändin ja tuottajan näkemykset kohtaavat. Toistaiseksi on löydetty aina yhteinen sävel, Aaltonen summaa.
Tuottajaa voi verrata elokuvaohjaajaan.
– Jos bändillä on oma asia toimitettavanaan, tuottajan ei tarvitse panna kitaraa vireeseen heidän puolestaan. Sama juttu elokuvaohjaajalla. Jos on hyvät näyttelijät, voi antaa näyttelijälle vapauden tehdä. Ei tarvitse kuin osoittaa suuntaviivoja.
– Ratkaisut, joihin studiossa on päädytty, voivat tuottaa bändille oivalluksia. Aloittelevat bändit soittavat usein niin saatanasti, kädet käyvät kuin kärpänpyydystäjällä. Kun kuuntelee omaa musiikkia nauhalta, treenikämpäl-
lä soittaessa syntynyt harha karisee, Aaltonen virnistää. Hän näyttää tietävän sen omasta kokemuksestaan.

Koulutusta alalle on melko vaikea löytää.
– Iron Maiden on ollut paras koulu. Kaikkeen, sanoo Aaltonen, joka itse on opiskellut näyttämöassistentiksi.
Klassisen kitaran soitto-opinnot nuorena Lappeenrannan musiikkiopistossa saavat miehen hieman nyr-pistelemään. Siitä lajista kun puuttui särö. Niistäkin opeista on kuitenkin hyötyä nyt, kun Hannu Sopanen tulee studiolle big band- tai kantelelevyä työstämään. Aaltonenkin pystyy seuraamaan partituurista, missä mennään.
KAI SKYTTÄ

Kuvateksti

Miitri Aaltonen on aina soittanut bändissä ja oppinut paljon musiikkialasta kantapään kautta. Tuottajan työssä on eduksi, että tietää, mitä soittaja kopissa miettii.

Emma

Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry:n järjestämä musiikkialan tapahtuma, jossa palkitaan vuoden menestyneimmät taiteilijat ja alan ammattilaiset.

ÄKT on Suomen levy-yhtiöiden kattojärjestö, jonka edustajat ovat vuoteen 1991 asti valinneet palkitut taiteilijat Emma-gaalaan.

Vuodesta 1992 he ovat nimenneet Emma-palkintojen saajaehdokkaat ja ulkopuolisista musiikkikriitikoista sekä muista musiikin tuntijoista koottu raati on valinnut palkintojen saajat.

Emma-palkintojen myöntökriteerejä ovat musiikillinen kiinnostavuus, menestykset musiikillisesti ja kaupallisesti äänitealalla sekä taiteilijan suosio eri mittareilla arvioituna.
Kirjoittaja: Sari Pullinen
Julkaisupäivä: 23.01.2007
Tallennuspäivä: 25.01.2007