Palloille annettiin kyytiä Pasan juhlassa

Ylä-Vuoksen Palloseuran seuraaja juhli 40-vuotisuuttaan.
JARMO HÄMÄLÄINEN
Marraskuussa 1963 Linnalan koululla perustettu palloiluseura Imatran Pallo-Salamat juhlisti lauantaina hieman ennenaikaisesti 40-vuotista toimintaansa Karhumäen kentällä. Juhlassa esiteltiin seuran toimintaa junioreiden voimin ja muisteltiin veteraaneja. Juniorit olivat juhlassa erityisen innostuneita pallotutkasta, jolla eläkkeellä oleva poliisi ja pitkäaikainen PaSan seuratoiminta-aktiivi Jukka Juha mittaili kentällä laukausten nopeutta
­·Sakkoja tulisi, jos olisin vielä poliisi, tuumi mittaaja, kun laukaukset menivät yli viidenkympin. Päivän ainoa satasen ylittäjä oli nykyinen junnuvalmentaja Jukka Aallikko, joka lenkkitossulla latasi palloon nopeutta 103 km/h.

Perinteitä
riittää

Seuran historiaa esitellyt Jaakko Viuhko muisteli vanhoja vaikuttajia seuran taipaleelta. ­ Kahdelle ihmiselle haluaisin antaa erityisen tunnustuksen. He ovat Miettisen Väinö ja valmentaja Mälkiän Retu.
Pallo-Salamat syntyi, kun kaksi imatralaista palloiluseuraa Imatran Pallo ja Ylä-Vuoksen Palloseura yhdistivät toimintansa. YVPS:n juuret ulottuvat 1930-luvulle Imatran ja Enson alueelle. Seuran perusti aikanaan Ensossa sosiaalipäällikkönä työskennellyt legendaarinen radioselostaja Martti Jukola.
Jääpallossa YVPS ylsi ennen sotia SM-hopealle. Tuon joukkueen pelaajista on edelleen elossa imatralainen rakennusneuvos Kauko "Kille" Evälahti.
PaSan jääpallohistoriassa parhaita saavutuksia ovat SM-sarjan kuudes seura ja C-juniorien Suomen mestaruus.
Jalkapallossa PaSa on muutaman kerran noussut kolmosdivisioonasta ylöspäin.
­·Vuonna 1966 PaSa voitti kolmosessa kaikki pelit ja nousi suomi-sarjaan. Se oli ehkä seuran paras joukkue. Siinä pelasivat mm. Rauno Ruotsalainen ja Juhani Ollilainen, Jaakko Viuhko muisteli.
Tällä hetkellä PaSassa toimii kolme lajijaostoa: jalkapallo, jääpallo ja salibandy. Lisäksi seuraan suunnitellaan mailapelijaostoa racketlonin eli neljän eri mailapelin yhdistelmän harrastajille.

Valmentajista
on pulaa

PaSa kuuluu jalkapallossa maakunnan kärkiseuroihin junioripelaajien määrässä.
PaSa:ssa ja ykkösdivisioonan LauTP:n riveissä aktiivivuosinaan pelannut Jukka Aallikko vetää nyt yhdessä toisen PaSan ex-pelaajan Ari Ikosen kanssa 1994 syntyneiden joukkuetta. Ikää pelaajilla on siis vain yhdeksän vuotta, mutta joukkue on ollut koossa jo kolme vuotta.
­·Olenhan minä ollut jo pitkään näissä junnuvalmentajan hommissa. Tähän ryhmään tulin, kun oma nuorempi poika pelaa tässä ikäluokassa. Valitettavan vähän meitä entisiä pelaajia on seurassa valmennustehtävistä. Junnuja olisi kyllä tulossa pelaamaan, mutta valmentajista on jatkuva pula, Aallikko sanoi.
PaSan ysineloset eivät ole hävinneet yhtään ottelua tänä kesänä. Takana on juuri turnaus Kuusankoskella ja edessä kauden päättävä Saimaa-turnaus.
­·Tässä ikäluokassahan niitä sijoituksia ei virallisesti lasketa, mutta se on vähän kaksipiippuinen juttu, kun pojat kuitenkin laskevat niitä. Meillä on koko ajan pelannut Kaikki-pelaa systeemi ja kaikki saavat joukkueessa varmasti peliaikaa, Aallikko kertoi.
JARMO HÄMÄLÄINEN

Kuvateksti

Juniorit vauhdissa. PaSan ysikakkosten Ville-Matti Mäyrä testasi Karhumäen kentällä lauantaina, millä vauhdilla pallo lähtee kohti maaliverkkoa.


Kirjoittaja: Jarmo Hämäläinen
Julkaisupäivä: 14.09.2003
Tallennuspäivä: 18.09.2003