Pekkalan ja Lippojoen muistoissa päällimmäisenä on nousu divariin

Ketterän 50-vuotisjuhla tiesi puvun prässäämistä ja vanhojen kavereiden tapaamista vanhoille pelimiehille. Imatralaisen kiekkoilun ikonit harmittelevat kuinka totiseksi touhuksi jääkiekko on mennyt.
KAISA JUNTUNEN

IMATRA. Jose Pekkala ja Jari Lippojoki eivät usein puvuissa esiinny. Lauantaina koitti sellainen hetki, kun ex-jääkiekkoilijat sonnustautuivat seuransa Imatran Ketterän 50-vuotisjuhliin.
Miehistä toisen, Jose Pekkalan, yllä jääkiekkovarustus olisi vieläkin yllättävämpi näky.
– Kun lopetin vuonna 1994, se loppui siihen. Sen jälkeen en ole pelivarusteita päälleni pukenut, Pekkala kertoi.
Lippojoki ei ole yhtä jyrkkä. Hän puki pelikamppeet päälle myös juhlapäivänä, kun Wanhat Ketterät otti juhlaottelussa yhteen Starikoiden kanssa.
– Minä olen kyllä pelannut koko ajan Wanhoissa, Lippojoki sanoi.
Ketterän kaikkien aikojen tunnetuin parivaljakko Lippojoki ja Pekkala olivat Ketterän synttäreiden tärkeitä juhlakaluja. Seuran pitkäaikaisten pistehirmujen pelinumerot jäädytettiin ja iltajuhlassa heille oli varattu kunniapaikat.
Jari ”Lipari” Lippojoki, 46, pelasi Ketterässä koko peliuransa 70-luvun lopulta 90-luvun puoliväliin. Siihen mahtui 462 ottelua.
Jose Pekkala, 44, edusti 80-luvun lopussa kolme kautta SaiPaa, mutta oli muuten Ketterän vahvuudessa lähes yhtä pitkään kuin kaverinsa.

JÄÄKIEKKOSEURAN syntymäpäivät tiesivät Pekkalalle ja Lippojoelle sitä, että vanhoja pelikavereita on kerralla koolla useampikin.
– Iltajuhla alkaa varmaan niin, että ensin puhutaan vain jääkiekosta, mutta illan mittaan se unohtuu, Pekkala arveli.
50-vuotispäiviin kuuluu luonnollisesti myös muisteleminen. Pekkala ja Lippojoki muistavat tarkkaan kuinka heidän peliuransa lähti liikkeelle.
– Asuimme samassa VR:n puisessa paritalossa vanhalla tavara-asemalla ja Liparin isä jäädytti meille pihalle pienen jään. Sitten Jari ja isoveljeni lähtivät mukaan Ketterään ja minä seurasin vuoden päästä perässä, Jose Pekkala tarinoi.
Aloittaessaan jääkiekkoilun pojat olivat siinä 9-vuotiaita. Miehet päivittelevät kuinka paljon vakavampaa nykyjunnujen touhu on.
– Silloin oli pelejä viikonloppuisin ja ehkä kahdet harjoitukset viikossa. Nyt pojat ovat aina hallilla, Pekkala vertasi.
– Nykyisin näillä on NHL puheissa jo viisivuotiaina. Me pelasimme koko uran ajan siksi, kun se oli kivaa tekemistä kavereiden kanssa. Markan kuvat eivät pyörineet koskaan silmissä, Lippojoki totesi.
– Emme taatusti katsoneet yhtä kautta pidemmälle, Pekkala säesti.
Ketterä-uransa hienoimpana hetkenä he pitävät divariin nousua vuonna 1982.
– Kyllähän se oli niin hieno fiilis, ettei hienompaa voi olla, kun kavereiden kanssa saavutimme sellaista, Lippojoki kuvaili.

KETTERÄ TOIVOO syntymäpäivälahjakseen uutta jäähallia, ja se tulisi Lippojoen ja Pekkalan mielestä enemmän kuin tarpeeseen. Miehet muistelevat kuinka olivat itse mukana talkooporukassa viimeistelemässä hallia vuonna 1982.
– Tökimme jotakin villoja, Pekkala kuvaili.
Hallin nykykuntoa he kuvailivat sanoilla ”varsinainen homepesä”.

JUHLAAN OLI saapunut myös pelaajia 50 vuoden takaa. Martti Heinonen ja Erkki Korhonen olivat puolustajia ensimmäisessä Ketterän joukkueessa.
– Pelasimme Pistetalojen viereisellä ulkojäällä, ja kovia vastustajia olivat SaiPa, LauTP ja SaPKo, Heinonen muisteli.
Ouluun työn perässä muuttanut Korhonen seuraa edelleen tiiviisti Ketterän tapahtumia.
– Kirjastossa käyn Etelä-Saimaasta lukemassa miten pelit ovat menneet.
Heinonen ja Korhonen ovat panneet ylpeinä merkille, että heidän entisestä seurastaan on kasvanut paitsi Suomen mestareita myös NHL-tason pelimiehiä. Vaikka Ketterä ei SM-liigaan ole noussutkaan, niin Petteri Nokelaisen ja Jussi Markkasen kaltaiset menestyjät kertovat konkareiden mielestä sen, että seuran toiminta on hyvällä tasolla.
PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Naapuruksina kasvaneet Jari Lippojoki (vas.) ja Jose Pekkala aloittivat Ketterässä 9-vuotiaina.Kirjoittaja: Kaisa Juntunen
Julkaisupäivä: 26.08.2007
Tallennuspäivä: 05.09.2007