Reittilennot Lappeenrannasta Helsinkiin alkamassa uudelleen

Ratkaisu säännöllisistä lennoista Lappeenrannasta Helsinki-Vantaalle on syntymässä vielä tämän viikon aikana. Lentojen on kaavailtu alkavan tammikuun alkupuolella. Taustalla on laaja yhteistyökuvio.
JYRKI NUOTTIMÄKI

LAPPEENRANNAN ja Helsinki-Vantaan lentokenttien välinen reittiliikenne käynnistyy uudelleen ensi tammikuun alkupuolella. Lentoliikenteestä on syntymässä perusratkaisu, jonka taustaryhmät marssivat sopimuksen kanssa julkisuuteen mahdollisesti jo tällä viikolla.
Etelä-Saimaan tietojen mukaan ratkaisun taustalla on laajempi yhteistyökuvio, jossa lentovuorot hankitaan mahdollisesti useammalta eri lentoyhtiöltä.
Reittilentojen uudelleen avaamista on puuhannut Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy. Toimitusjohtaja Tom Hultin vahvistaa, että sopimus perusratkaisusta saadaan aikaan vielä tällä viikolla.
- Tulemme asiassa julkisuuteen sitten, kun tiedämme, milloin ensimmäinen lento lennetään.
Hultin on vielä niukkasanainen, mutta sanoo, että sopimusta on työstetty päivittäin tällä viikolla.
- Palataan tähän asiaan, kun paketti on kasassa. Kysymys on laajasta yhteistyöstä, mutta olemme sopineet, että peruspaketin on oltava kasassa ennen kuin asiasta kerrotaan virallisesti.

LAPPEENRANNAN lentoaseman johtaja Petteri Lehti odottaa ratkaisun syntyvän ja sanoo uskovansa siihen, että reittiliikenne voidaan aloittaa uudelleen parin kuukauden kuluttua.
Finavian palveluksessa lentoasemalla on edelleen 16 henkilöä. Maapalveluja hoitavalla Airprolla sen sijaan on enää kolme henkilöä kunnossapidossa.
- Finavia ei ole toistaiseksi tehnyt henkilöstöratkaisuja Lappeenrannan osalta, koska olemme odotelleet päätöstä reittiliikenteestä. Päätös on meille tärkeä, Lehti sanoo.
- Finavialla on velvollisuus pyörittää lentokenttätoimintoja, jos kentällä on reittiliikennettä.

MAHDOLLISEN sopimuksen jälkeen monia kysymyksiä on ratkottavana. Lehden mukaan pitää ratkaista, kuka tekee lähtöselvitykset, turvatarkastukset, kuka lastaa koneet ja hoitaa kaikki maapalvelut.
Lehden mukaan on mahdollista, että tulevaa lentotoimintaa pyörittäisi useampi toimija, lennettäisiin ikään kuin verkostoitumisen avulla.
- Toivottavasti tuleva lentokonepooli on sen verran laaja, että aikataulut toimivat, jotta ei ajauduttaisi samaan tilanteeseen, kuin viimeksi reittiä lentäneen Finncomm Airlinesin kanssa.

SÄÄNNÖLLINEN lentoliikenne Lappeenrantaan päättyi elokuun lopussa, jolloin Finncomm vetäytyi reitiltä.
Lokakuussa lentoliikenteen tarpeita tuli hoitamaan taksilentoliikenneyhtiö Airecon. Lennot Aireconilta on tilannut Etelä-Karjalan Matkailu Oy, joka välittää niitä lähinnä isojen kansainvälisten yritysten tarpeisiin.
Taksilentoliikenne järjestettiin väliaikaisena ratkaisuna. Säännöllisen reittiliikenteen avaamiseksi on etsitty ratkaisuja koko syksyn ajan.
Elokuussa venäläinen lentoyhtiö Vyborg Airlines kertoi suunnittelevansa reittiliikennettä Pietarista Lappeenrantaan ja Turkuun. Yhtiön mukaan toiminta voisi alkaa aikaisintaan ensi vuonna.
Kirjoittaja: Jyrki Nuottimäki
Julkaisupäivä: 15.11.2007
Tallennuspäivä: 20.11.2007