Barbaarien rynnistys vei vitosesta ykkösen porteille

NST:n yli-ikäisten A-junioreiden kaveriporukasta liikkeelle lähtenyt salibandyseura on tottunut nousemaan lähes joka vuosi uudelle sarjatasolle. Kimppakyydit ja pienet talkoot eivät enää riitä, jos joukkue nousee ykkösdivisioonaan.
JARMO HÄMÄLÄINEN

Viitisen vuotta sitten vitoseen kaveriporukalla salibandya pelailemaan lähtenyt Barbaarit on tänä keväänä suurten muutosten edessä. Kotikenttä häviää alta mahdollisesti kesken ykkösdivisioonan karsintojen ja sunnuntaina pitäisi uskolliselta kotiyleisöltä kerätä ensimmäistä kertaa vielä pieni pääsymaksukin.
- On tässä pyöritelty sitä, mitä muutoksia meidän pitäisi tehdä, jos nousemme ykkösdivisioonaan. Tähän asti Barbaareissa hauskanpito on ollut ykkösasia ja hauskaahan se voittaminenkin on. Siksi ollaan nyt tässä vaiheessa, pohtii tilannetta Barbaarien puolustaja Juho Meuronen.
Meuronen on 24-vuotiaana NST:n salibandyjoukkueiden kasvattina hyvin tyypillinen Barbaarien pelaaja. Liigajoukkueen ringistä nuori maalivahti siirtyi alasarjoihin pelaamaan, kun polvi ei kestänyt kovaa harjoittelua ja pelaamista.
- Pelasin vielä Barbaareissa maalillakin, mutta polvi kestää paremmin puolustajana. Treenaamme pari kertaa viikossa ja siihen pelit päälle. Se on sopiva tahti tälle porukalle, Meuronen selvittää.
Barbaarien toiminta käynnistyi, kun NST:n vuonna 1982 syntynyt A-juniori-ikäluokka tuli yli-ikäiseksi. Edustusjoukkueeseen mahtui vain muutama A-juniori, mutta pelihalut olivat edelleen kovat lähes koko ryhmällä.
- Silloin ajattelimme, että olisi hienoa, että nekin voivat jatkaa jollain sarjatasolla pelaamista, jotka eivät ehkä voi tai halua käyttää viittä, kuutta iltaa viikossa salibandyyn, sanoo Barbaarien perustaja, puheenjohtaja ja valmentaja Ville Hyyryläinen.
Nimestään huolimatta barbaarit eivät ole kentällä raakalaisia.
- Enemmänkin tämä on sellainen taitojoukkue. Meillä on kentällisen verran pelaajia, joilla on liigakokemusta ja lähes kaikki ryhmässä mukana olevat ovat pelanneet NST:n joukkueissa, Hyyryläinen selvittää.
Vaikka Hyyryläinen on joukkueen valmentaja, on Barbaarit pitkälti pelaajavetoinen joukkue.
- Tämä toiminta ei ole ylhäältä johdettua. Meillä ei ole seurassa sen kummempaa organisaatioita ja pelaajathan tämä toimintaa pyörittävät. Talkoita on tehty ja vähän pojat joutuvat pistämään harrastukseen rahaa omasta pussistakin.
- Tämä on erittäin hyvähenkinen ryhmä. Ketään ei ole tarvinnut ruinata peleihin ja harjoituksiin mukaan, vaan kaikilla on ollut hauskaa ja motivaatio kohdallaan, Ville Hyyryläinen kehaisee.
Vielä viime kaudella kolmosdivisioonassa pelannut Barbaarit asetti tälle kaudelle tavoitteekseen ykkösen nousukarsinnat. Toinen sija kakkosen lohkossa takasi tavoitteen.
- Tosissaan haetaan voittoa kaikista karsintapeleistä. Ei nyt kuitenkaan ihan veren maku suussa.
- Harrasteluahan tämä on, mutta kaikilla meistä on sen verran kova kilpailuvietti, että häviäminen tuntuu pahalta, Juho Meuronen kuvailee.
Barbaarit taistelee siis paikasta ykkösdivisioonassa, mutta suunnitelmat eivät romahda, vaikka nousua ei tulisi.
- Jos noustaisiin, niin melkoisia muutoksia jouduttaisiin varmaan tekemään. Nyt vieraspeleissä on kuljettu henkilöautoilla ja itse asiassa pelimatkat lyhenivät, kun noustiin kolmosesta kakkoseen.
- Ykkönen on valtakunnallinen sarja ja siellä pitäisi kasvattaa reilusti budjettia ja varmaan tehdä seuraankin jonkinlaista organisaatiota, Meuronen pohtii.
Barbaarit aloitti ensimmäisen karsintavaiheen jatkoaikatappiolla Savonlinnassa. Lauantaina ohjelmassa on vieraspeli Joensuussa Pyhäselän Urheilijoita vastaa ja sunnuntaina Barbaarit saa kotikentälleen LeBa-96:n, joka on myös Joensuun joukkueita.
Voittamalla molemmat viikonlopun ottelut Barbaarit varmistaisi paikkansa jatkokarsinnassa. Ennakkoon kovempi vastus on LeBa, joka kukisti jo Pyhäselän Urheilijat 9-0.
Barbaarien kotiotteluja on seurannut noin sadan hengen kannattajajoukko. Sunnuntaina Saimaan Salibandykeskuksessa myydään ensimmäistä kertaa Barbaarien historiassa katsojille pääsylippuja.
Jos Barbaarit etenee ykkösen jatkokarsintaan, joutuu joukkue vielä vaihtamaan kesken kauden kotikenttää. Saimaan Salibandykeskuksen ovet sulkeutuvat 1.3. Joka tapauksessa Barbaarit joutuu vaihtamaan kotikenttää ensi kaudelle, millä sarjatasolla joukkue sitten pelaakin.

Barbaarit kohtaa LeBa-96:n ykkösen karsintapelien ensimmäisen vaiheen ratkaisuottelussa sunnuntaina kello 19.00 Saimaan Salibandykeskuksessa.
Kirjoittaja: Jarmo Hämäläinen
Julkaisupäivä: 23.02.2008
Tallennuspäivä: 26.02.2008