Rakuunat lensi etelän leirille ilman suomalaispelaajia

Tiedonkulku venäläisten ja suomalaisten välillä takkuilee pahan kerran.
ANSSI SILVENNOINEN

Lappeenrantalainen Jalkapalloseura Rakuunat valmistautuu toukokuun alussa alkavaan jalkapallokauteen kolmen viikon harjoitusleirillä Turkissa. Kakkosdivisioonassa pelaava joukkue lensi Turkin Antalayassa sijaitsevaan leirikeskukseen tiistaina.
Leirikeskuksessa joukkueelle on tarjolla viitisentoista harjoituskenttää ja muita oheisharjoittelutiloja, kuten kuntosali ja uima-allas.
Rakuunat lähti Turkkiin täysin venäläisvoimin. Eteläkarjalaisväriä joukkueeseen tuo vain Aleksander Komov, joka on majaillut Suomessa jo kymmenkunta vuotta.
- Lämpöä on ollut noin 13-14 astetta ja aurinko paistaa. Olen joskus aiemminkin ollut mukana vastaavilla leireillä, ja juuri Turkissa, mutta en koskaan suomalaisjoukkueiden mukana.
Komov leireilee vain viikon, oman talvilomansa ajan. Muun joukkueen osalta Turkin-leiri päättyy 7. huhtikuuta.
- Ensi torstaina pitää olla jo töissä. Toivottavasti ehdin pelata yhden harjoitusottelun.

Turkin-leiri oli Rakuunoiden suunnitelmissa pitkin talvea. Joukkueen suomalaisten oli tarkoitus lähteä mukaan, mutta lähtöpaikan vaihtuminen Helsingistä Pietariin vesitti suunnitelmat. Suomalaisille ei jäänyt aikaa hankkia kaksoisviisumeita.
Rakuunat siirtyi talvella entistä vahvemmin venäläisomistukseen, kun ennen viime kautta joukkueen toimintaan saapuneesta venäläisliikemies Vasili Manushinista tuli seuran puheenjohtaja.
Puheenjohtajuudesta luopunut, mutta seuran hallituksessa jatkava Matti Rajantie pitää yhä kiinni viime syksynä julkaistusta tavoitteesta, että joukkueessa olisi vähintään kahdeksan suomalaispelaajaa kauden alkaessa.
- Riippuu tietysti siitä, että onko riittävän laadukkaita suomalaispelaajia tarjolla ja ovatko he halukkaita tulemaan Rakuunoihin. Loput voivat olla mistä vaan.
- Toistaiseksi yhteistyö venäläisten kanssa ei ole sujunut alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti, eikä heidän myöhemmin kertomansa mukaan.

Antalyassa leireilee useita venäläisjoukkueita, jotka hakevat Rakuunoiden tavoin virtaa sarjakautta varten. Samassa hotellissa majailee seitsemäntoista joukkuetta Venäjän ykkös- ja kakkosdivisioonasta.
Harjoitusotteluita Rakuunoiden leiriohjelmaan mahtuu kolmesta neljään. Joukkue harjoittelee kahdesti päivässä.
- Kentät ovat huippukunnossa, mikä on kaikkein tärkeintä, Komov kertoo.
Rakuunoiden leiriryhmässä on noin 20 pelaajaa. Se koostuu osittain joukkueen mukana jo viime kaudella pelanneista venäläisistä, mutta paikalle on saapunut myös useita nuoria pelaajia, joista Rakuunat katsastaa vahvistuksia alkavalle kaudelle.
Mukaan on tullut pelaajia muun muassa Pietarin Zenithin kakkosjoukkueesta. Leiriryhmässä on myös viime kaudella Armeniassa vaikuttanut ukrainalainen, joka on pelannut maansa alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa.
Rajantien mukaan Manushin toivoo nuorten pelaajien käyvän jatkossa kaupaksi Venäjälle, tai mihin hyvänsä.
- Rakuunoissa pelaavien pelaajaoikeudet ovat Rakuunoilla. Lainamiehiä ei käsittääkseni ole.

Harjoitusleiri ulkomailla on suomalaisessa jalkapallossa tuttua lähinnä vain osalle pääsarjaseuroista.
Helsingin Jalkapalloklubin urheilutoimenjohtaja Tuomo Saarnio kertoo muutaman viikon leirivisiitin kustannusten liikkuvan yleensä 20 000-30 000 eurossa, joskin kuluihin vaikuttavia kustannuksia on useita, hotellin laadusta ja lentolipuista alkaen.
Rajantien mukaan Rakuunoilla on yhä rästissä maksuja edellisiltä kausilta. Palloliittoa kiinnostavia näistä ovat viime kaudelta jääneet erotuomarimaksut, jotka seuran tulee kuitata kuun loppuun mennessä. Muutoin joukkueen sarjapaikka voi olla uhattuna.
- Rahaa (venäläisillä) varmaan on, mutta Suomessa kaikki odottavat rahaa tulevaksi.

Tällä hetkellä joukkueen suomalaiset ovat puolustajat Jorma Spets ja Niko Pyyhtiä sekä keskikenttäpelaaja Pasi Hovi. Hyökkääjä Henri Kiili pohtii yhä jatkoa. Rakuunoiden kiikarissa on muun muassa vapailla markkinoilla oleva lappeenrantalaislähtöinen maalivahti Tatu Niskanen.
Rakuunat aloittaa kautensa 5. toukokuuta kotiottelulla Kotkan Työväen Palloilijoita vastaan.
ES-ARKISTO/KAROLIINA PAATOS

Kuvateksti

Rakuunoihin Kultsun visiitin jälkeen jälkeen paluun tehnyt toppari Aleksander Komov on Rakuunoiden ainoa eteläkarjalaispelaaja, joka on mukana Turkin leirillä, tosin vain viikon ajan. Tässä Komov (vas.) taklaa Atlantiksen Feras Abidia.

Kirjoittaja: Anssi Silvennoinen
Julkaisupäivä: 21.03.2008
Tallennuspäivä: 27.03.2008